Alaturi de noi dreptatea este de partea ta !
Ce pot face daca nu am fost notificat de banca sau daca am semnat actele aditionale dar descopar conditii ce nu-mi convin
Dupa ce s-a incheiat periaoada de 90 de zile in care bancile trebuiau sa notifice clientii in vederea modificarii contractelor conform ordonantei 50/2010, constatam ca sunt multi cei care nu au fost informati de banca cu privire la semnarea actelor aditionale.
Cei care va aflati in aceasta situatie de a nu fi fost informati de banca va puteti prevala de culpa creditorului, care se face vinovat de a nu fi depus toate diligentele in vederea informarii dvs. In acest caz daca nu va convin modificarile facute de banca, in conventia de credit, va trebui sa notificati banca in vederea respectarii de catre aceasta a prevederilor legale in vigoare. Aceasta are la dispozitie 30 de zile pentru a va raspunde. In cazul in care nu o face sau o face dar raspunsul va este defavorabil va puteti adresa cu plangere ANPC sau instantei de judecata.
In cazul in care ati semnat actul aditional dar descoperiti ca acesta contine clauze care nu va convin, respectiv clauze defavorabile dvs., trebuie sa avem in vedere doua situatii:
1 – cand actul aditional semnat este personalizat, adica va este clar adresat dvs. continand date de identificare, ale dvs. si ale contractului de credit pe care vine sa-l modifice.
In acest caz, deoarece se considera ca ati fost de acord cu prevederile actului, se pot anula din actul aditional numai acele clauze care sunt neconforme cu legea.
2 – cand actul aditional este in format tip si acesta a fost semnat de client fiind indus in eroare de angajatii bancii ca numai in acest mod pot lua un exemplar spre studiu.
In acest caz, actul poate fi considerat un inceput de dovada scrisa care ar putea fi anulat pentru dol.
Dolul reprezinta viciu de consimtamant, constand in inducerea in eroare a unei persoane de catre o alta persoana, prin folosirea unor mijloace viclene, pentru a o determina sa incheie un act juridic, la care altfel aceasta nu ar fi consimtit ori ar fi consimtit in conditii mai putin oneroase.
Important de retinut este ca art. 40 alin.3 din ordonanta prevede ca „se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept”.
In consecinta, chiar daca nu ati fost notificat de banca sau daca in urma notificarii ati semnat actele aditionale, anularea actului aditional poate fi solicitata in instanta in conditiile in care noile prevederi ale contractului incalca dispozitiile legale.
________
Pentru informatii suplimentare asupra oricarei probleme prezentate in acest articol sau asupra oricarui alt aspect juridic, precum si a modului de solutionare a conflictelor cu banca va rugam contactati Cabinetul de Avocatura la: office@legalcom.ro.
Acest articol este un rezumat de informatii, pe care le consideram importante pentru clientii nostri.
Articolul nu ofera consultanta asupra unor aspecte particulare.
Suntem disponibili pentru a discuta problemele juridice specifice ale clientilor nostri.
Acest articol poate fi reprodus numai cu instiintarea prealabila a avocatului Cleopatra Marin.
- Cleopatra Marin: blog
- autentifica-te pentru a adauga comentarii