Skip to Content

Ce trebuie sa stim despre partenerii de afaceri

Din ce in ce mai multe companii au inceput sa solicite informatii atat despre potentialii parteneri de afaceri cat si despre partenerii de afaceri cu care colaboreaza. Practic, pe masura ce a crescut numarul de firme care si-au suspendat activitatea sau au intrat in proces de lichidare a inceput sa creasca si dorinta societatilor de a-si monitoriza firmele partenere.

Mai mult, exista societati care au fost infiintate tocmai in scopul de a profita de pe urma celor care, inainte de inceperea unei colaborari, nu se asigura daca partenerii lor de afaceri au atat dorinta, cat si capabilitatea manageriala si financiara sa isi achite obligatiile.

Ca urmare, de multe ori, aceste societatile ajung sa fie inselate. Un exemplu clasic este acela prin care “viitorului partener de afaceri” selecteaza societati cu probleme in desfacerea produselor comercializate sau care produc marfuri greu vandabile, precum si din cele care-si desfasoara activitatea in alte localitati decat cea a “viitorului partener de afaceri”.

Apoi “viitorului partener de afaceri” se prezinta la respectiva firma cu care incheie un contract pentru cumpararea anumitor produse. Prin contractul incheiat se stabileste ca plata marfurilor se va face ulterior la un anumit interval prin file de cecuri sau ordine de plata. Dupa ce a intrat in posesia produselor, "partenerul de afaceri" vinde imediat marfa la preturi mici altei firme, dupa care, in cele mai multe cazuri, dispare.

In momentul in care societatea furnizoare doreste sa execute ordinele de plata, are surpriza neplacuta sa constate ca ordinele de plata nu pot fi onorate, deoarece acestea nu au acoperire.
Poate va intrebati ce puteti face pentru a nu va afla in situatia sociatatii furnizoare de mai sus, sau in orice situatie in care sa constatati ca ati fost inselat si pagubit.

Pentru ca parteneriatul incheiat sa fie cat se poate de sigur va trebui sa aflati urmatoarele date despre sociatatea partenera :

  1. starea juridica a societatii
    Trebuie vazut daca societatea cu care doriti sa incheiati contractul este in functiune. In cazul in care nu ati fost atent la acest aspect puteti sa va treziti in situatia in care ati incheiat un contract cu o societate care se afla in stare de dizolvare, insolventa, faliment sau radiata.

  2. cine poate reprezenta societatea
    De la bun inceput trebuie sa stii daca persoana cu care urmeaza sa incheiati contractul este imputernicita sa semneze acte in numele societatii.

  3. mandatul de administrator precum si sediul societatii sa nu fie expirate
    Trebuie avut in vedere ca atat expirarea mandatului de administrator cat si a contractului de sediu, a societatii partenere, prezinta riscul dizolvarii acesteia in termen de 6 luni problema nu este rezolvata. Mai mult contractul incheiat cu un administator cu mandatul expirat, poate fi anulat.

  4. daca are calitatea de parata in dosare aflate pe rolul instantelor
    Astfel puteti afla daca societatea partenera este chemata in judecata pentru plata unor sume de bani sau daca se solicita intrarea in insolventa a acesteia.

  5. nu in ultimul rand verificarea incidentelor de plata
    In urma acestei verificari putem afla daca pe numele potentialului partener de afaceri sunt inregistrate incidente de plati cu cecuri, cambii sau bilete la ordin.

In legatura cu potentialii parteneri externi sunt cateva informatii importante, pe care ar trebui sa le aveti in vedere, inainte de incheierea parteneriatului.

O verificare atenta trebuie facuta in legatura cu datele financiare ale firmei straine. Aceste informatii sunt importante si construiesc o imagine de ansamblu asupra firmei, insa aceste date trebuie corelate cu evolutia firmei in ultimii ani, pentru a vedea daca nu au existat si date negative, respectiv faliment, proceduri de executare silita, etc sau daca firma respectiva are datorii catre alte companii.

Criteriile de verificare a partenerilor de afaceri straini sunt asemanatoare celor pentru verificarea unei firme romanesti, dar trebuie sa luam in calcul tara de unde provine firma partenera. Astfel dintr-o tara europeana se pot obtine mai usor informatii decat din tari unde climatul economic este mai putin permisiv.

Pentru detalii privind acest subiect consultati sectiunea verificare partener de afaceri.
________

Pentru informatii suplimentare asupra oricarei probleme prezentate in acest articol sau asupra oricarui alt aspect juridic, va rugam contactati Cabinetul de Avocatura la: office@legalcom.ro.
Acest articol este un rezumat de informatii, pe care le consideram importante pentru clientii nostri.
Articolul nu ofera consultanta asupra unor aspecte particulare.
Suntem disponibili pentru a discuta problemele juridice specifice ale clientilor nostri.
Acest articol poate fi reprodus numai cu instiintarea prealabila a avocatului Cleopatra Marin.