Alaturi de noi dreptatea este de partea ta !
Offshore-ul o varianta pentru nivelul exagerat al impozitarii din Romania ?
Ca urmare a nivelului exagerat al impozitării, din ce in ce mai multi oameni de afaceri incearca sa gaseasca solutii pentru ca fiscalitatea, parafiscalitatea şi birocraţia enorme in Romania, sa nu-i oblige sa renunte la forta de munca sau sa-si inchida business-ul.
In acest caz, nu putini sunt aceia care-si indreapta atentia catre politicile fiscale ale altor state ce pot oferi avantaje prin cote de impozitare scăzute sau chiar inexistente. Astfel, companiile inregistrate in Bahamas sau Gibraltar nu platesc taxe, iar printre jurisdictiile in care nivelul de taxe este scazut se numara Cipru, unde se aplica o taxa de 4,25% pe profit brut, mai mult, salariul nefiind taxabil in aceasta tara. Evident, exemplele pot continua.
In cazul societatilor comerciale care in prezent au un profit anual de cel putin 50.000 euro poate fii luata in calcul evaluarea sumelor economisite printr-o planificare fiscala internationala, care sa gaseasca cea mai potrivită schemă de lucru pentru afacerea respectiva. Astfel structurile offshore reprezinta companii utilizate ca vehicul fiscal, înregistrate într-un stat care ofera facilităţi fiscale, si care promit câştiguri cu până la 50% mai mari.
O alta problema in acest moment este a celor inregistrati ca PFA sau a celor care platesc taxe pe drepturi de autor. Intrebarea lor este cum poate fii redusa fiscalitatea ?
Sper ca dupa publicarea normelor de aplicare sa va pot da mai multe solutii, dar pana atunci, o varianta ar fii deschiderea unei firma in Bulgaria, considerata un „paradis fiscal” deoarece impozitul pe profit este de 10%, impozitul pe dividende este de 5%, iar TVA-ul de 20%.
Ce este un offshore ?
O societate comercială care beneficiază de facilităţi fiscale de excepţie, ai cărei proprietari nu sunt rezidenţi în ţara de înregistrare a firmei, iar profiturile sunt realizate prin activităţi derulate exclusiv în afara ţării în care compania îşi are sediul. Firma respectivă, fie este scutită de impozit, fie plăteşte doar o taxă fixă, în cuantum de câteva sute de dolari, stabilită de statul respectiv, independent de cifra de afaceri sau profit.
Iata cateva exemple de cele mai cautate jurisdictii offshore, in functie de domeniul de activitate:
- comert: Cipru şi Malta pentru tranzacţii intracomunitare, USA pentru intermedieri între alte zone geografice;
- servicii, îndeosebi intracomunitare: Cipru şi Malta;
- comert electronic: Malta, Insula Man, Gibraltar;
- protejarea averii: Cipru, Seychelles, Bahamas;
- angajare de personal sau investitii in proprietăţi imobiliare: Cipru, Malta;
- shipping şi aviaţie: Cipru, Panama, Bahamas, Gibraltar, Delaware;
- proprietate intelectuală, francize: Cipru, Malta, Olanda;
- companii holding şi de investiţii: Cipru, Olanda, Malta, Elveţia şi Danemarca.
Sunt convinsa ca orice om de afaceri isi doreste sa-si desfasoare activitatea intr-o tara in care sa nu-si vada banii pierduti din cauza schimbarii guvernelor sau din cauza instabilitatii economice, inflatie, regresie economica si multe alte probleme.
Pentru persoanele interesate de fiscalitatea, legislatia si structura unei companii offshore intr-o anumita jurisdictie oferim informatii la office@legalcom.ro
________
Pentru informatii suplimentare asupra oricarei probleme prezentate in acest articol sau asupra oricarui alt aspect juridic, va rugam contactati Cabinetul de Avocatura la: office@legalcom.ro.
Acest articol este un rezumat de informatii, pe care le consideram importante pentru clientii nostri.
Articolul nu ofera consultanta asupra unor aspecte particulare.
Suntem disponibili pentru a discuta problemele juridice specifice ale clientilor nostri.
Acest articol poate fi reprodus numai cu instiintarea prealabila a avocatului Cleopatra Marin.
- Cleopatra Marin: blog
- autentifica-te pentru a adauga comentarii